Deel dit artikel:

Nieuws via Huize Muller Makelaars: VEH: verlaging van hypotheeklimiet slecht idee

Het verlagen van het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen voor een huis is een slecht idee, maar bovenal overbodig. Dat oordeelde de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag in een reactie op het adviesrapport van het Financieel Stabiliteitscomité (FSC).


Volgens de VEH is er nu al een systeem waarbij mensen die een hypotheek sluiten ook direct aflossen. “Dat betekent in de praktijk vaak dat na vijf jaar al is afgelost tot 90 procent van de woningwaarde. Inclusief inflatie kan dat zelfs al tot 80 procent zijn”, aldus de VEH. “Met het huidige systeem van aflossen is de verhouding tussen hypotheekschuld en de waarde van de woning al gewaarborgd.”

Daarnaast benadrukt de VEH dat kopers bij een verdere verlaging van de hypotheeklimiet elders een lening zullen aangaan om aan de eisen te kunnen voldoen. Ook wordt een grote groep potentiële kopers uitgesloten voor het kopen van een huis.

Verder wordt er volgens de VEH voorbijgegaan aan het feit dat mensen door de crisis zelf al veel meer bewust zijn geworden. “Het komt in de praktijk nu al voor dat mensen tot 90 procent lenen van wat mogelijk is. Consumenten kijken naar de kosten die ze maandelijks moeten maken en zijn daarin uiterst voorzichtig geworden. Wat als ik mijn baan verlies, of wat als de waarde van mijn woning daalt? Dat zijn vragen die mensen zichzelf stellen voordat ze een verplichting aangaan.”

Volgens de vereniging ligt het percentage gedwongen verkopen in Nederland lager dan in omringende landen. “Dat het in Nederland iets anders geregeld is met hypotheken betekent niet automatisch dat het slechter is”, meent de VEH.Bron: NVM

Buiten kantooruren beschikbaar op 0622193396.