Deel dit artikel:

Bezichtigen en bieden: wie het eerst komt, wie het eerst maalt?

Droomhuis gevonden

Een paar dagen later is het zover: je mag het huis bekijken. Je bent de eerste. Tijdens de bezichtiging kijk je goed rond en laat je alle indrukken op je inwerken. Bij thuiskomst neem je de aantekeningen die je hebt gemaakt nog eens door. De woning voldoet aan al jouw wensen: dit is jouw droomhuis. Daarom besluit je een bod uit te brengen. De verkoper moet nu wel met jou in onderhandeling gaan. Want je was de eerste die het huis mocht bezichtigen en nu ben je ook nog eens de eerste die een bod uitbrengt. En wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Toch?

Volgorde speelt geen rol

Die regel gaat bij de aankoop van een huis niet op. De verkoper mag zelf bepalen met wie hij in onderhandeling gaat. Daarbij speelt de volgorde van bezichtigen of bieden geen rol. Je kunt er als geïnteresseerde koper dus vroeg bijzijn, maar dat betekent niet dat je vooraan in de rij staat. En zelfs als je al in onderhandeling bent, mag de verkoper bijvoorbeeld doorgaan met bezichtigingen.

Vergroot je kansen met een NVM-aankoopmakelaar

Wil je als geïnteresseerde koper teleurstelling voorkomen? Neem dan een NVM-aankoopmakelaar in de arm. Die kent de procedures en gaat met je mee naar bezichtigingen. Hij of zij helpt bijvoorbeeld ook bij de onderhandelingen en adviseert over de hoogte van een bod. Met hulp van de aankoopmakelaar vergroot je jouw kansen op je droomwoning.

BRON: NVMGRONINGEN.NL