Deel dit artikel:

De koopovereenkomst voor een huis ontbinden: kan dat zomaar?

De deal rond de verkoop van een huis is gesloten. Koper en verkoper tekenen beiden de koopovereenkomst. Dan blijkt dat de koper de hypotheeklening niet rond krijgt en het voorlopig koopcontract wil ontbinden. Is dit nog mogelijk?

Voorbehoud van financiering

De koper kan dankzij de ontbindende voorwaarden afzien van de koop. Deze voorwaarden zijn opgenomen in het voorlopig koopcontract. Een veelgebruikte ontbindende voorwaarde is het financieringsvoorbehoud. Wanneer het de koper niet lukt om een hypotheeklening te krijgen, dan kan hij de koop ontbinden. Dit gaat echter niet zomaar.

Goed gedocumenteerd

Simpelweg zeggen dat het niet lukt om de financiering rond te krijgen, volstaat niet. De koper moet dit ‘goed gedocumenteerd’ doen. Met bewijsstukken moet hij aantonen dat hij zich hierhoor heeft ingespannen. Dat kan door het overleggen van bijvoorbeeld de hypotheekofferte van twee verschillende geldverstrekkers.  Hiermee laat de koper zien dat hij er serieus werk van heeft gemaakt om een hypotheeklening te verkrijgen, maar dat de financieringsruimte desondanks niet toereikend is.

Taxatierapport voldoende?

Is enkel een taxatierapport voldoende om de koop te kunnen ontbinden? Een taxatie kan aantonen dat de waarde van het huis lager is dan de overeengekomen koopprijs. Tegenwoordig mag een hypotheek maximaal 100 procent van de woningwaarde zijn. Bij geen enkele geldverstrekker zal de koper daardoor voldoende financiering krijgen. Hij slaagt er niet in om het verschil tussen koopprijs en financiering te overbruggen. Een rechtszaak wijst uit dat in een dergelijke situatie het overleggen van een taxatierapport voldoende documentatie is.

Boeteclausule

Niet goed gedocumenteerd ontbinden kan een boete opleveren. In de koopovereenkomst is hierover doorgaans een clausule opgenomen. De verkoper ondervindt namelijk nadeel doordat de koper zich terugtrekt. Wanneer dit zonder goede, aantoonbare reden gebeurt, verdient de verkoper compensatie. Meestal bedraagt een dergelijke boete 10 procent van de koopsom.

Soepel verloop van de verkoop

Het is vervelend wanneer de koop niet loopt zoals verwacht. Voor zowel de koper als verkoper. Dit voorkom je door heldere ontbindende voorwaarden, zoals het financieringsvoorbehoud, op te nemen in de koopovereenkomst. De NVM-makelaars helpen je hier graag bij. Zij zorgen ervoor dat de verkoop of aankoop van je huis soepel verloopt. Zo voorkom je misverstanden achteraf en financiële risico’s.

BRON: NVMGRONINGEN.NL