Deel dit artikel:

Een huis kopen onder voorbehoud: wanneer biedt dat uitkomst?

Onverantwoorde risico’s?

In krappere woningmarktgebieden, zoals in de stad Groningen, zien kopers steeds vaker af van het voorbehoud van financiering. Zo hopen ze dat de verkoper hen het huis gunt. Zorgwekkend, vonden ze in Den Haag. Het zou onverantwoorde risico’s op de woningmarkt met zich mee kunnen brengen. In de Tweede Kamer stelden ze hierover eerder dit jaar Kamervragen en het ministerie liet een onderzoek uitvoeren. Als reactie daarop stelde de NVM een nieuwe modelovereenkomst op.

Modelovereenkomst

De meeste NVM-makelaars maken gebruik van dat model. In de eerder dit jaar vernieuwde overeenkomst zijn standaard twee voorbehouden opgenomen: een voorbehoud van financiering en van een bouwtechnische keuring. Naar aanleiding van de Kamervragen en het onderzoek wijst de nieuwe overeenkomst kopers expliciet op eventuele risico’s die het weglaten van voorbehouden met zich mee kan brengen. 

Goed laten voorlichten

Toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn. Kopen zonder voorbehoud van financiering kan er bijvoorbeeld ook op wijzen dat kopers zich van tevoren goed hebben laten voorlichten over hun financieringsmogelijkheden. Of dat ze over voldoende eigen middelen beschikken om de woning te kopen. Kopen zonder voorbehoud van een bouwtechnische keuring kan betekenen dat zo’n keuring overbodig is: bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning. 

Onderzoeksplicht

Dat betekent echter niet dat je ondoordacht met het voorbehoud kunt omgaan. Stel: je laat het voorbehoud van bouwtechnische keuring weg. Dan kun je na de aankoop niet bij de voormalige eigenaren aankloppen met allerlei gebreken. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht: voordat je tot bieden overgaat, moet je je goed laten informeren. 

Geen makkelijke ‘escape’

Het komt trouwens zelden voor dat de koopakte wordt ontbonden met een beroep op het voorbehoud. Een voorbehoud opnemen in de koopakte betekent geen makkelijke ‘escape’. Kopers die zich erop willen beroepen, moeten met bewijzen komen. Anders riskeren ze een boete. Het komt wel regelmatig voor dat kopers om een verlenging vragen van het voorbehoud van financiering, als deze niet op tijd rondkomt. 

Neem een NVM-aankoopmakelaar in de arm

Geïnteresseerde kopers die een huis op het oog hebben en een bod willen uitbrengen, doen er goed aan een NVM-aankoopmakelaar in te schakelen. Die bespreekt vooraf wat de mogelijkheden zijn van voorbehouden opnemen in de koopovereenkomst. Daarnaast begeleidt de NVM-aankoopmakelaar kopers en adviseert hij over de eventuele risico’s die komen kijken bij het uitbrengen van een bod. 

BRON: NVMGRONINGEN.NL