Deel dit artikel:

Huis kopen: hoe zit het met de bedenktijd?

Wie een huis koopt, heeft volgens de wet 3 dagen bedenktijd. Hoe zit dat precies?

3 dagen bedenktijd

Koop je een huis? Dan heb je volgens de wet 3 dagen bedenktijd. De bedenktijd is ingevoerd om je als koper tegen overhaaste beslissingen te beschermen. Tijdens deze dagen mag je het koopcontract nog ontbinden. Dit kun je doen zonder dat daar kosten aan zijn verbonden en zonder dat je een reden hoeft op te geven. Dat betekent natuurlijk niet dat je zonder nadenken je handtekening onder een koopovereenkomst kunt zetten. De bedenktijd gaat in op de dag nadat het contract door zowel de koper als verkoper is ondertekend. Daarnaast moet je als koper een versie van de akte in je bezit hebben.

Een rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld: krijg je als koper het contract op een maandag? Dan gaat de bedenktijd op dinsdag in. De derde dag valt op een donderdag: een reguliere doordeweekse dag. De bedenktijd eindigt in dit voorbeeld daarom op donderdagavond om 23.59 uur.

Weekend en feestdagen

Een ander rekenvoorbeeld. Want gaan de 3 dagen ook op als er feest- of weekenddagen bij zitten? Stel, je krijgt als koper het contract op donderdag. Dan begint de bedenktijd op vrijdag. De derde dag is dan een zondag. Maar, de bedenktijd mag niet eindigen in het weekend of op een feestdag. Daarom duurt de bedenktijd in dit voorbeeld tot en met maandag 23.59 uur.

BRON: NVMGRONINGEN.NL