Deel dit artikel:

Huis kopen: wat staat er in de koopovereenkomst?

Geen dagelijkse kost

Normaal stelt de makelaar van de verkoper het koopcontract op. Dit doet hij naar eer en geweten, maar hij werkt voor de verkopende partij. Daarom is het belangrijk om als koper te controleren of de gemaakte afspraken juist zijn weergegeven. Dit kun je bijvoorbeeld door je eigen aankoopmakelaar laten doen, die weet waarop hij moet letten. Als koper krijg je niet dagelijks een koopovereenkomst onder ogen. De juridische termen die erin staan kunnen verwarrend zijn. En misschien zijn stukken waar jij als leek snel overheen leest, juist wel van belang. Je aankoopmakelaar weet van de hoed en de rand en behartigt jouw belangen tijdens deze grote stap.

Check de koopovereenkomst

Een voorbeeld van een passage waar je als koper wellicht overheen leest, is aan de zogeheten ouderdomsclausule. Die neemt de verkoopmakelaar wel eens in de koopovereenkomst op. Deze clausule wijst de koper van een oudere woning erop dat hij niet dezelfde eisen mag stellen als aan een nieuwe woning. Klinkt logisch, toch is het als koper goed om te weten. Want wat kunnen de gevolgen van zo’n clausule zijn? Let in de koopovereenkomst ook op de eventuele ontbindende voorwaarden die erin zijn opgenomen. Check daarnaast goed of alle gemaakte afspraken op papier staan.

Schakel de hulp in van een NVM-makelaar

Als koper kan het een flinke klus zijn om je door de koopovereenkomst heen te worstelen. Schakel daarom een NVM-aankoopmakelaar in. Bij een ervaren aankoopmakelaar gaat bijvoorbeeld direct een lampje branden wanneer in een koopcontract opvallende zaken opduiken. Als dit het geval is, zal hij de koper adviseren om onderzoek te doen. In het geval van een ouderdomsclausule zal het advies zijn eventuele gebreken aan de woning te onderzoeken. Zo helpt de makelaar gedoe en financiële schade achteraf voorkomen.

BRON: NVMGRONINGEN.NL