Deel dit artikel:

Huis verkopen: wat als de koper de afspraken niet nakomt?

Overeenkomst ontbinden?

Wanneer er een standaard NVM-koopakte is gebruikt – en de koper kan zich niet op redelijke wijze op een voorbehoud beroepen – dan kan de verkoper de koper in gebreke stellen. Oftewel: de verkoper deelt de koper schriftelijk mede dat hij het huis alsnog moet afnemen. Komt de hij de afspraken binnen 8 dagen niet na? Dan kan de verkoper de overeenkomst schriftelijk ontbinden. De koper moet dan een boete van 10 procent van de koopsom betalen, plus een eventuele schadevergoeding voor kosten die de verkoper maakt.

Afspraken nakomen

Misschien wil de verkoper het contract helemaal niet ontbinden, maar wil hij juist dat de koper het huis alsnog afneemt. Ook dan wordt de koper in gebreke gesteld en krijgt hij een termijn van 8 dagen om de afspraken na te komen. Doet de koper dat niet, dan krijgt hij een dagelijkse boete van een percentage van de koopsom, met een maximum van 10 procent. Geeft de koper dan nog steeds niet thuis? Dan blijft alleen de gang naar de rechter over.

NVM-makelaar

Zorg dat je bij de verkoop van een huis een NVM-makelaar inschakelt. Die helpt je niet alleen bij het goed verkopen van je woning, maar ook bij eventuele ingewikkelde zaken. Zoals een afhakende koper.

BRON: NVMGRONINGEN.NL