Deel dit artikel:

Via Marktplaats zelf je huis verkopen: is dat verstandig?

De mogelijkheden om de verkoop van een huis in eigen hand te houden nemen toe. Via het internet regelen mensen de verkoop zelf, van waardebepaling en bezichtigingen tot het sluiten van de deal. Soms met enig advies op afstand van bijvoorbeeld een ‘doe-het-zelf of doe-het-samenformule’ maar ook steeds vaker volledig op eigen houtje via Marktplaats. Is dat verstandig?

Geld besparen op de makelaar?

Voor gebruikers van bovengenoemde diensten blijkt de belangrijkste beweegreden het besparen van geld. Door alles zelf te doen, kunnen verkopers de makelaarsbeloning of courtage in eigen zak houden; op een prijs van enkele tonnen natuurlijk een fors gedrag. Het is echter zeer de vraag of deze geldbesparing opweegt tegen de mogelijke risico’s van verkoop in eigen beheer en de tijd die het kost.

Nadelen van een huis verkopen zonder makelaar

Bij de verkoop van een huis komt veel kijken. Foto’s maken van het huis, een advertentietekst opstellen, potentiële kopers te woord staan en bezichtigingen regelen, de waarde van het huis bepalen en onderhandelen over de prijs, een koopcontract opstellen… de lijst is bijna eindeloos. Een makelaar doet al deze handelingen dagelijks maar dat geldt meestal niet voor mensen die hun huis in eigen beheer verkopen.

Zonder makelaar heb je veel minder juridische zekerheid. Loopt er iets fout, dan kan dat een vervelende nasleep hebben. Een makelaar is op de hoogte van alle rechten en plichten en kan op tijd waarschuwen voor problemen. Hoe zit het bijvoorbeeld met erfdienstbaarheden als het recht van overpad? Wat staat er in het bestemmingsplan? Lopen er misschien nog rechtszaken over het huis of de directe omgeving? Waar moet je aan denken als het huis deel uitmaakt van een erfenis? En niet te vergeten alle bijzonderheden rondom eventuele aardbevinggerelateerde aspecten van de woning of woonomgeving.

Voordelen van een huis verkopen met een makelaar

Een makelaar brengt niet alleen veel kennis mee, maar ook zijn netwerk aan contacten en potentiële geïnteresseerden wat de kans op een snelle verkoop aanzienlijk vergroot. Makelaars hebben bovendien ervaring met onderhandelen en het aanprijzen van een woning. Vergeet ten slotte niet dat alleen NVM-makelaars een huis prominent op Funda.nl kunnen plaatsen, de plek waar alle huizenzoekers hun zoektocht beginnen.

BRON: NVMGRONINGEN.NL