Deel dit artikel:

Aankomend Aanbod: woningen die binnenkort te koop komen.

In een krappe woningmarkt kopen woningbezitters eerst een nieuwe woning, om daarna pas de eigen woning te verkopen. Mede hierdoor komt er nauwelijks nieuw woningaanbod op de markt en duurt de zoektocht naar een andere woning voor veel mensen steeds langer. Om deze status quo te doorbreken starten NVM en brainbay een pilot met Aankomend aanbod. Daarmee komt aankomend aanbod eerder en op grotere schaal in beeld bij NVM-makelaars en woningzoekenden.

NVM-Makelaars gaan daarom alvast woningen in kaart brengen van woningbezitters die wel willen verhuizen maar wachten omdat ze denken dat ze geen nieuwe woning kunnen vinden. Uiteraard alleen met toestemming van de woningbezitter.

Deze woningen worden daarmee al eerder zichtbaar voor andere makelaars en consumenten, waardoor woningzoekenden meer keuzemogelijkheden krijgen en alvast contact kunnen opnemen. Zo komen er meer woningen eerder in beeld en kunnen we samen helpen om de vastzittende woningmarkt in beweging te krijgen.

Hoe doe ik mee en hoe werkt het?

Als u met een NVM-makelaar op zoek bent naar een nieuwe woning en u heeft al een koopwoning, dan vraagt uw makelaar om uw huidige woning aan te melden.

Nadat u toestemming heeft gegeven worden de algemene kenmerken van uw woning gedeeld met andere makelaars en consumenten, zoals aantal kamers, vierkante meters en de wijk waarin de woning ligt. Het adres en foto’s worden pas zichtbaar wanneer de woning echt in de verkoop gaat.

Geïnteresseerden kunnen dan al contact opnemen met een makelaar en u kunt alvast de verkooppotentie van uw woning peilen.

De voordelen op een rij

  • U kunt eerder de verkooppotentie van uw eigen woning peilen – nog voordat deze op de markt komt, daardoor kunt u de opbrengst beter en sneller inschatten.
  • U heeft meer keuze en inzicht in woningaanbod, dat anders niet beschikbaar zou zijn.
  • U kunt eerder anticiperen op huizen die binnenkort op de markt komen.

Wat vindt Nederland van dit initiatief?

Uit onderzoek onder meer dan 500 Nederlanders blijkt dat 85% van de woningbezitters die van plan is om te gaan verhuizen gebruik zou willen maken van aankomend aanbod. Ze willen vooral weten welke huizen er binnenkort op de markt komen. Daarnaast zien juist ook veel woningbezitters de meerwaarde om de interesse in hun huidige woning alvast te kunnen peilen. 75% is bereid om de huidige woning aan te melden via aankomend aanbod.

BRON: NVM.NL, Aankomend aanbod.