Deel dit artikel:

Meer huizen verkocht met NHG doordat belegger minder interesse heeft

Beleggers hebben de afgelopen jaren veel minder woningen gekocht om te verhuren. Daardoor is het aantal huizen dat met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gekocht, hard gestegen. Dat blijkt uit cijfers die maandag naar buiten zijn gebracht

In totaal zijn er in 2023 ruim 83.000 garanties afgegeven voor de aankoop van een woning. Dat is 46 procent meer dan het jaar ervoor. Volgens NHG heeft dat twee redenen.

Ten eerste is de maximale woningprijs om een garantie te kunnen afsluiten vorig jaar omhooggegaan naar 405.000 euro, waardoor meer huizen onder de grens vielen. Ten tweede zijn beleggers minder actief op de woningmarkt. Wie een pand opkoopt om te verhuren, kan geen NHG krijgen. Deze huizen blijven dan beschikbaar voor mensen die er zelf in willen wonen.

Dat beleggers minder huizen opkopen, komt doordat de laatste tijd diverse regels zijn ingevoerd om woningverhuur minder aantrekkelijk te maken. Zo is de overdrachtsbelasting omhooggegaan voor wie zijn huis wil verhuren. Daarnaast komen er op 1 juli mogelijk strengere regels voor huurprijzen. De Eerste Kamer moet nog goedkeuring geven aan de wet en praat daar dinsdag over.

Wie een huis onder een bepaald bedrag koopt, kan een hypotheek afsluiten met NHG. Daarbij staat de NHG-organisatie garant voor de lening die een huizenkoper afsluit. Je moet dan eenmalig een bedrag betalen, maar in ruil daarvoor krijg je een lagere hypotheekrente. Afgelopen jaar was de gemiddelde rentekorting 0,46 procentpunt.

Minder verbouwingen en oversluiters

Uit de cijfers blijkt ook dat er vorig jaar veel minder interesse was om hypotheken over te sluiten of om er één af te sluiten voor een verbouwing. NHG zag het aantal hypotheken hiervoor halveren.

Volgens de organisatie komt dit doordat de hypotheekrente in 2022 begon op te lopen. In dat jaar wilden huizenbezitters nog snel profiteren van de lagere rentes. Vorig jaar kon dat niet meer.

Buiten kantooruren beschikbaar op 0622193396.