Hoewel nog altijd rustiger dan de rest van het jaar, was augustus op de hypotheekmarkt een relatief drukke maand. Vooral het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek nam toe.
In totaal werden er 33.500 hypotheken aangevraagd. Dat is 15% lager dan het maandgemiddelde van de eerste acht maanden van 2024, en iets meer dan het aantal in juli. Vergeleken met augustus 2023 lag dit aantal 15% hoger. Daarmee is augustus een veel drukkere maand voor de hypotheekmarkt dan normaal. Ook is de hypotheekmarkt nu terug op het niveau van 2020/2021.
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Opvallend daarin is de stijging van 20% in het aantal aanvragen voor tweede hypotheken (9.800) in augustus 2024 ten opzichte van augustus vorig jaar.
Stijging woningwaardes
De toename van het aantal tweede hypotheken is volgens HDN te verklaren door de stijging van de woningwaardes. “Eigenaren kunnen daardoor meer hypotheek krijgen en gebruiken dit voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming”, zegt een woordvoerder van HDN tegen Nu.nl.
Tekst gaat verder onder grafiek
Dat meer huizenkopers een hypotheek hebben aangevraagd, komt volgens de HDN-woordvoerder doordat de lonen zijn gestegen en de hypotheekrente eerst is gestabiliseerd en de laatste weken zelfs wat is gedaald. In augustus bereiken de hypotheekrentes hun laagste punt tot nu toe in 2024. Potentiële kopers hebben dus wat meer te besteden en kunnen ook wat meer lenen.
Begin augustus constateerde HDN al dat ook juli een relatief drukke maand was. Daarmee heeft de hypotheekmarkt een relatief drukke zomer beleefd. In die periode is het aantal mensen dat een hypotheek afsluit normaal lager dan in de rest van het jaar.
NHG wil helpen bij financiering flexwoningen
Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat onderzoeken of ze de financieringsmogelijkheden van flexwoningen kan verbeteren. Ruim een op de drie woningzoekers heeft interesse in de aankoop van een flexwoning op tijdelijke grond, blijkt uit onderzoek van NHG. Dat is met name vanwege de lagere maandlasten, maar ook zien ze het als een kans om op de koopwoningmarkt te komen.
Flexwoningen mogen maar een beperkte tijd op de grond staan waarop ze worden neergezet. Dit zorgt voor financiële onzekerheid voor zowel kopers als hypotheekverstrekkers. Financiering van flexwoningen op tijdelijke grond is op dit moment nauwelijks mogelijk. De meeste flexwoningen op tijdelijke grond zijn nu vaak huurwoningen, aangeboden door woningcorporaties.
NHG onderzoekt of zij deze onzekerheden rondom financiering voor deze woningvorm kan verminderen door de NHG-garantie in te zetten. Het streven is om eind dit jaar / begin volgend jaar, een pilot te starten met één of twee gemeenten.