Deel dit artikel:

Salderingsregeling zonnepanelen blijft zoals die is.

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt voorlopig niet afgebouwd. De Eerste Kamer heeft tegen het voorstel gestemd om de regeling af bouwen.

Het wetsvoorstel wilde de stimuleringsregeling tussen 2025 en 2031 stapsgewijs afbouwen. Na die tijd zouden consumenten hun in de zomer opgewekte stroom niet meer kunnen verrekenen met hun verbruik in de winter. De Tweede Kamer nam het voorstel in oktober 2023 aan.

Nederland ‘koploper zonne-energie’

Demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie wilde van de regeling af, omdat zonnepanelen inmiddels zo goedkoop zijn geworden dat ze ook zonder saldering nog een goede investering zijn. Bovendien wordt een deel van het financiële voordeel nu – via belasting en subsidie – betaald door mensen zonder panelen, zo redeneert hij. Dat vindt ook branchevereniging Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Nederland is ‘koploper zonne-energie’ en dat is mede dankzij de salderingsregeling, zei voorzitter Olof van der Gaag eerder tegen De Volkskrant. “Maar de prijs van panelen is zo gezakt dat de regeling niet langer nodig is.”

Niet alleen de NVDE vindt dat het onnodig duur en oneerlijk zou zijn om het salderen in stand te houden. Praktisch alle energie-experts en zelfs de Autoriteit Consument en Markt willen dat het stopt.

Bang dat animo afneemt

Op 30 januari riepen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Vereniging Eigen Huis, Aedes en de Consumentenbond de Eerste Kamer al op de salderingsregeling intact te laten zolang er geen goed werkend alternatief is. Ze zijn bang dat anders de animo voor verduurzaming bij huurders en woningeigenaren afneemt.

Veruit de meeste Nederlanders zouden bovendien niet zitten te wachten op afbouw van de regeling. Daarnaast vindt men dat de overheid een additionele oplossing, zoals de thuisbatterij, dient te subsidiëren. Dat blijkt uit onderzoek door Continews in opdracht van techbedrijf Soly. Dit onderzoek is uitgevoerd binnen een ISO-gecertificeerde onderzoekspool van 37.000 deelnemers met een n van 1178. De uitkomsten zijn significant voor Nederlandse huizenbezitters. De deelnemers zijn minimaal 30 jaar oud en eenpersoonshuishoudens zijn uitgesloten.

‘Essentiële stap’

Volgens Pricewise is het afbouwen van de saldering juist een essentiële stap om de overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan. In de wet wordt ervoor gepleit dat alle energieleveranciers terugleverkosten in rekening gaan brengen als mensen stroom aanbieden wanneer het net al ‘vol’ zit.

Ewoud van de Kolk, Channel manager energie bij prijsvergelijker Pricewise: “ VandeBron en Budget Energie rekenen al terugleverkosten aan klanten met zonnepanelen, de verwachting is dat andere leveranciers snel zullen volgen. Dat lijkt misschien oneerlijk voor eigenaren van zonnepanelen, maar het is een essentiële stap naar de gedragsverandering die in ons land nodig is. Gebruikmaken van natuurlijke bronnen zoals zon en wind vraagt dat we meer meebewegen met het natuurlijke aanbod van energie en stroom gaan gebruiken als we het ook opwekken.”

Het in stand houden van de salderingsregeling kost de schatkist honderden miljoenen per jaar aan gemiste belastinginkomsten. Dat bedrag kan door de populariteit van zonnepanelen oplopen tot 800 miljoen euro per jaar.

Buiten kantooruren beschikbaar op 0622193396.